10 супер полезни употреби на черупките от ядки

употреба на черупките от ядки

Чудели ли сте се някога какво да правите с останалите след вкусната ви закуска, черупки от орехи, лешници или шам-фъстъци? Не е нужно да ги изхвърляте като непотребна вещ. Има много начини как да оползотворите черупките на изконсумираните ядки, чиято употреба е изключително екологично чиста между другото. Нека да бъдем честни. Много от материалите, които използваме ежедневно са вредни за нас и околната среда. Е, добрата новина е, че за това има алтернатива – нещо просто и натурално като черупките от ядките които консумираме, може да намали значително употребата на пластмасови изделия в домакинството ви. Работата с черупки може да бъде много забавна, творческа и интерактивна и може да се превърне във всякакви полезни неща за вашата къща, домашни любимци, градина и за самите вас.

 • Компост, изработен от орехови ядки – Ако искате да се подсилите вашата градина, добър начин за това е да добавите компост направен от костилки към нея. Добрият компост трябва да бъде направен от зелени и кафяви съставки, които спомагат за разпадането на въглерода и азота. Събере голямо количество, около 3 литра черупки в бидон, а след това ги смелете, тъй като това ускорява процеса на ферментация. Смесете ги с листа и други зелени съставки. След това добавете почва и вода и само с тези няколко стъпки имате домашен компост. Лесно, нали?
 • Тоалетна за домашни любимци – Всички знаем, че нашите домашни любимци заслужават най-доброто. Но какво е по-добро, от това да дадете на любимото си животно естествен, чист от химикали заместител на гранулите, които се използват за тоалетните на домашните ни любимци? На пазара вече има марки, които правят тоалетни от черупките на орехи, но защо да не го направите сами и да спестите пари? Всъщност е доста лесно. Можете също така да използвате и фъстъчени черупки. Потопете ги във вода и добавете малко био разградим сапун. След като се изсушат, добавете сода за хляб и готово.
 • Ексфолиация с ядки – След като сте се погрижили за любимия си космат приятел, е време да се поглезите. Дамите знаят колко важно е почистването и ексфолияцията за здрава и свежа кожа. За съжаление, много от ексфолиаторите, закупени от магазина, съдържат микроскопични чистички, изработени от пластмаса. Ако искате да сте еко -съобразни, ние имаме предложение как да замените изкуствените съставки – черупки от орехи. Фино смлените черупки от орехи или лещеници се смества със органичен, течен сапун за чудесен естествен ексфолиант. Можете да използвате въображението си и дори да добавите някои етерични масла като лавандула за приятен аромат.
 • Черупки от орехи за пакетиране –  Стиропорът е стандартен опаковъчен материал, който всички използваме. Макар че е много удобен, пластмасата, която съдържа, е опасна не само за околната среда, но и за нас – хората. Добра алтернатива на стиропор са черупките.
 • Бластиране с орехи – Има няколко начина да получите чисти всмукателни клапани на вашия автомобил, но методът при които се използва въздух под налягане, за да се инжектират много фино смлени орехови черупки, работи много добре. Те са меки, така че няма да увредят повърхността като в същото време са достатъчно твърди , за да могат да премахнат карбонизирането.
 • Разпалки за вашата камина – Ореховите черупки са идеални за тази цел тъй като имат дървообразна структура и смесени с маслата от ядките стават буквално експлозивни.
 • Кутийка за подарък – Начинът, по който поднасяш подаръка си, е също толкова важен, колкото самия подарък. И винаги е по-ценно, когато сте направили опаковката сами, нали? Ако сте сръчни и обичате diy проекти, защо да не използвате черупка на орех като опаковка? Можете да поставите малък пръстен или други малки бижута вътре. Дори просто послание, написано за любим човек, може да бъде магическа изненада. Внимателно разчупете ореховата черупка на две половини. Ние харесваме идеята ореха да се боядиса в някакъв интересен цвят, например със златна боя, която можете са намерите във всеки един магазин за художествени материали. Завършете всичко със сладка панделка, обвита около черупката.
 • Полиране с черупки – Положителното на черупките от орехи е, че те не само са много издръжливи, но и са деликатни и меки. Така че са идеално решение за полиране на вашите бижута. Използвайте смлени черупки за почистване на вашите любими пръстени, гривни и колиета, за да станат като нови.
 • Източник на енергия от черупки от макадамия – Енергийна централа в Куинсланд, Австралия е първата, която създава енергия с помощта на черупки от ядки. Това се извършва чрез изгаряне на обвивките от макадамия в 6WM парогенератори. 5500MWh енергия от възобновяеми източници се произвежда за една година, минимализирайки, емисиите на парникови газове
 • Изчистете околната чрез среда – Учените са измислили начин да използват стари гуми и черупки от шам фъстък, за да премахнат живачните емисии от електроцентралите. Те са стигнали до извода, че активните въглеродни адсорбенти, произведени от гумите и черупките, работят по-добре от настоящите търговски продукти и дори биха могли да бъдат по-евтини за производство.
 • Бонуса употреба – Използвайки орехи върху хлъзгав лед. Най-лошото нещо през зимата е ледът. За да избегнете опасностите от случайно подхлъзване на тротоара или стълбите, просто поръсете няколко черупки върху леда.

Тези статии също може да ви харесат:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *