Как се използват ядките в козметиката

употреба на ядките в козметиката

Жените от край време използват ядки в своя режим за красота. Достатъчно е да споменем, че някой етерични масла се правят именно от ядки, а всички знаем за техните лечебни свойства. Ядките ни позволяват да се грижим и да подхранваме нашето тяло и да достигнем максимума в това по естествен начин.

Скорошни изследвания на учените в Израел, доказват, че ядките са били част от диетата на човека още от преди хиляди години. Някой източници например твърдят, че египетската кралица Клеопатра е използвала бадемово масло и мед в своята баня от магарешко мляко за мека и блестяща кожа.

Бадеми

Бадемовото масло е подходящо за лечение при всички видове кожа. То се използва главно за почистване и подхранване. Ако кожата е раздразнена, чувствителна или суха бадемовото масло, помага да се облекчат всички тези симптоми. Смлените бадеми са страхотен ексфолиатор. Те с лекота могат да се смесят с други масла. Клиентите на глобалната, бутикова козметична компания Loccitane твърдят, че техният сапун с бадемово масло е невероятен и оставя кожата супер мека, с деликатен аромат. В тяхната бадемова колекция са включени и други неустоими продукти като лосиони за тяло например и бадемово олио за душ, които овлажняват и правят кожата кадифено мека.

Орехи

В китайската медицина, орехите са считани за плода на дълголетието. Те са богат източник на мед, който е добър за изграждане на колаген и червени кръвни клетки. Те помагат да се поддържа здрава кожа и коса и за образуването на нервите. Тези ядки са отлични източници на здравословни елементи: те съдържат фосфор, селен, магнезий, желязо, цинк, калций и много витамини – всички, които са жизненоважни. Цинкът, например, ни помага да мислим. Те съдържат и мастни киселини, които помагат да се регулират възпаленията и хормоните.

Шампоан, на базата на орехи, има ефект, който деликатно почиства мазна коса.  Ореховото масло е страхотно в кремове, сапуни и лосиони – и много подходящо за масаж – също успокоява възпаления. Използва се за лечение на различни кожни състояния като псориазис и екзема. Редовното прилагане на орехово масло намалява бръчките и други признаци на стареене. Прави косата гладка и мека.

Лешници

Лешниковото олио има небесен аромат и се абсорбира с лекота от кожата, поради което е добър избор за тонизиращи продукти, особено за хора с мазна кожа.  Лешниковото масло е толкова нежно, че е подходящо дори за бебета. Това е добро слънцезащитно средство, тъй като е в състояние да блокира вредните слънчеви лъчи. За да подсилите ефекта – смесете го с орехово масло, авокадово масло или сусамово масло. Добре е за сухата кожа, идеално за масаж на цялото тяло. То се абсорбира от кожата, която не изглежда мазна, след като се използва.

Арганови ядки

Изключително ценното арганово масло, произхожда от ядките на древното арган дърво, което расте само в Мароко, поради което Ню Йорк Таймс го нарича „Течното злато на Мароко“. Това масло има статута на кралска особа в козметичната сфера и това не е случайно. То прави кожата по-млада, облекчава чувствителната кожа, овлажнява и е чудесен антиоксидант. Подходящо е за всички видове кожа – което означава, че може да бъде използвана от баба ви, от майка ви, от вашата по-малка сестра и от вас – най-малко от четири поколения красавици. Ключовата дума, отнасяща се до аргановото масло, е „нежно“. Добре е за суха и мазна кожа, полезно срещу акне и против стареене, полезно е за скалпа, косата и ноктите. Нищо чудно, че местните жители в Марокого  наричат Арган Дървото – „Дървото на живота“.

Фъстъци

Джордж Вашингтон Карвър бил ботаник, роден в робство, който изтъка „Възможностите на фъстъците“ и излагал 145 фъстъчени продукти пред американските фъстъчени асоциации. Те включват лосиони за ръце и лице, кремове, препарат за премахване на тен, шампоан, масло за коса и скалп, крем за бръснене, мас за лице, прах за лице, универсален крем, тоалетен сапун и много други.  Получава патент за козметични и други продукти на базата на фъстъци. Той дава своите безценни знания безплатно, надявайки се да помогне на човечеството. Карвър казва: „Бог ги даде на мен, как мога да ги продам на някой друг?“ Постиженията на Карвър за били невероятни за времето си, особено идващи от афроамериканец в този период от американската история.

Аюрведа ядки

Всички положителни страни на ядките се използват в козметиката- масло за защита на кожата ви, маски за защита на косата ви, а дори и парфюмите се възползват от техния възхитителен аромат. Въпреки това истинската красота на една жена идва отвътре. Аюрведа – холистичното лекарство, наречено „наука за живота“, е открило, че всички видове ядки и тяхното мляко и масло са чудесни за успокояване на Вата Доша – най-важният от трите принципа на тялото. Ядките трябва да бъдат пресни и сезонни. Бадемите се считат за сатвични ядки, където „сатвивич“ означава качество на позитивност, доброта, баланс, мир, увереност и добродетел.
Според германския лекар, H.C. Агрипа ядките като бадеми, лешници, шам фъстък се управляват от планетата на Юпитер и се наричат весели. Тъй като Юпитер е една от най-известните планети в астрологическите учения – тази, която дава радост: това означава, че ядките са полезни, щастливи съставки, които създават щастие. Като част от диетата, дори се счита, че удължават живота.

Накратко – ядките са добри не само за нашата диета, но и за красота. Те вършат добри неща за вас, стига да нямате алергии, свързани с ядки.

Тези статии също може да ви харесат:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *