Митове и легенди за лешниците

легенди за лешниците

С вкусните си ядки и склонността да расте близо до вода, лешниковото дърво е традиционен символ на плодородието и мъдростта. Например, в миналото, лешниците понякога са се поставят в помещения, за да донесат плодородие на обитателите на дома.

Чудели ли сте се някога какво да правите с останалите след вкусната ви закуска, черупки от орехи, лешници или шам-фъстъци? Не е нужно да ги изхвърляте като непотребна вещ. Има много начини как да оползотворите черупките на изконсумираните ядки, чиято употреба е изключително екологично чиста между другото. Нека да бъдем честни. Много от материалите, които използваме ежедневно са вредни за нас и околната среда. Е, добрата новина е, че за това има алтернатива – нещо просто и натурално като черупките от ядките които консумираме, може да намали значително употребата на пластмасови изделия в домакинството ви. Работата с черупки може да бъде много забавна, творческа и интерактивна и може да се превърне във всякакви полезни неща за вашата къща, домашни любимци, градина и за самите вас.

В Шотландия орехи са висели около врата на децата като амулети срещу уроки. По време на Samhain Rituals ядки са се пекли на огън и мъдреците тълкували бъдещето по тях. Магическите пръчки на друидските магьосници също са били направени от лешник.

В клоните на ореховите дръвчета живеят феи – Фери Шийн – в зелени и червени дрехи, с малки чаши и палта, те са се забавлявали, закачайки нищо не подозиращи хора, разхождащи се из гората вечер.

Ирландските митологични стихове Dindshenchas описват пет велики дървета от древна Ирландия, включително дъб, който раждал ядки и ябълки, както и жълъди, точно като дърветата, в които келтите вярвали. Там се споменават и „червени лешници.“

В митологията на келтите на Древна Ирландия историята на лешниците се върти около магически кладенец, наречен кладенецът на Коннла, който е ирландски свещен обект. Никой не знае на кого е кръстен този кладенец – дали този човек е бил фея или обикновен простосмъртен. Неговото местоположение също е неизвестно – според източници се намира под морето или дори в друго измерение. Има девет лешникови дървета, които го обграждат и магически ядки от тях падат във водата. Фентан – сьомгата на знанието, се къпе в „Енергийния кладенец“ на Коннла и получава мъдростта си от яденето на ядките, които попадат в кладенеца, правейки мехурчета на вдъхновение. Кладенецът е символ на духовната сила.

Ако намерите кладенеца, трябва да ядете от лешниците, да пиете от водата или дори да хванете свещената сьомга и да я изядете – всяко от тези действия ще ви донесе мъдрост и вдъхновение. Друидите някога са били наричани Айс Дайн, което е име, произхождащо от англо- ирландската дума за поети. Те трябвало да пият от кладенеца на мъдростта или да ядат от падналите лешници или да опитат плътта на сьомгата, за да получат подаръка на вдъхновението

Веднъж, сьомгата, която хапвала магическите ядки, била хваната от друид, който казвал на ученика си да приготви рибата, без да я опитва. Но докато той я печал – горещата течност от рибата попаднала върху палеца му и той  инстинктивно го постави в устата си, за да го охлади, като по този начин получи мъдростта на рибата. Този човек е наречен Фион Мак Кумаил и е един от най-впечатляващите и героични лидери в ирландската митология.

В Колчестър, всеизвестен и почитан бил богът Silvanus Callirius – богът на лешниците. Той се свърза със защита, мъдрост, и плодородие. Tuatha De Danann – свръхестествена раса в ирландската митология поставя ралото, слънцето и лешниковото дърво над всичко. Последният крал на Ирландия е наречен Mac Cuill – синът на Леска или Лешникът.

Снимка: Myriams-Fotos , Лиценз: CC0 Creative Commons

Тези статии също може да ви харесат:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *